Dorpsarchief

Onstaan, groei en indeling
Op meerdere plaatsen, bij diverse mensen waren foto’s, boeken, kaarten, dia’s en albums van de historie van de dorpen aanwezig. Ze waren in particuliere handen, verzameld door een liefhebber. Om ze ook voor de langere termijn voor de dorpen te behouden, werd op 7 april 1992 het Dorpsarchief ingesteld op initiatief van Meester M. van der Laan.
Hierna groeide het archief gestaag, er werd nieuw materiaal bijgemaakt. Meester Van der Laan ging bij de ouderen langs en legde de interviews vast op cassettebandjes en op schrift. Ook werden zaken van historisch belang verkregen, zoals de “Beschrijving van Haskerdijken” door onderwijzer B.Brons uit 1857.

Er werd een Commissie Dorpsarchief ingesteld, die het beheer had over alle verzamelde materialen. In de Commissie is ook wel eens de vraag gesteld wanneer het archief klaar zou zijn. Het antwoord is kort en krachtig: nooit. Uitbreiding is altijd mogelijk. Naar het verleden toe is nog veel boven water te halen, terwijl dingen van nu voor de toekomst interessant kunnen zijn.

Indeling en Catalogus
Er is geprobeerd de indeling van al het materiaal zo overzichtelijk mogelijk te maken en op te slaan in een catalogus. Dat is niet eenvoudig, door de vele uitbreidingen is deze ook diverse keren herschreven.

Het materiaal is verder duurzaam opgeborgen in mappen, meestal 23-rings A4-formaat.
Opgeborgen in insteekhoezen is het systeem flexibel en kan er het een en ander toegevoegd worden. Het Dorpsarchief beschikt over twee kasten, waarvan één dubbelwandig, dus brandwerend is. Hierin wordt het meest kostbare materiaal bewaard.
Digitaliseren.

De tijd staat niet stil, zo ook voor het Dorpsarchief schrijdt de techniek voort. Om de kostbare foto’s en dia’s voor later te bewaren en voor nu toegankelijk te maken is veel uit het archief gedigitaliseerd. Na het scannen is het opgeslagen op CD’s, DVD’s en een externe harde schijf. Jan Rijkes heeft hier baanbrekend werk verricht.

Weet u dat de commissie graag oude foto’s van u wil opnemen in het dorpsarchief? Jan Rijkes gaat ze digitaliseren en u krijgt ze daarna terug. Bel 671470