Muziek uit de Romantiek, uitgevoerd door ‘gouden combi’

Op zondag 6 maart klinkt er muziek uit de Romantiek in de RK Kerk te Heerenveen. Het koor Hortus Vocalis, onder leiding van Gerben van der Veen, wordt begeleid door harmonium en piano. Behalve de prachtige bewerking van Psalm 42 van Mendelssohn, brengt men ook werken van Max Reger en Rossini ten gehore.   

In de eeuw van de Romantiek, de negentiende eeuw, was het niet ongewoon dat bij een uitvoering van een oratorium een driehonderd-koppig koor op het podium stond dat begeleid werd door een enorm orkest.

Maar er werd ook muziek in kleinere ruimtes uitgevoerd. En men beschouwde harmonium met piano als ‘een gouden koppel’ voor dat doel. Er zijn vele composities voor deze combinatie herschreven ofwel bewerkt. Door die bewerkingen was het voor kamerkoren mogelijk om de grote oratoria kleinschaliger uit te voeren.

 Dit muziekhistorische gegeven was de basis voor artistiek leider Gerben van der Veen van Collegium Vocale Fryslân (CVF) om op zoek te gaan naar een ‘gouden combi’. En hij vond Klaas Hoek, muziekhistoricus en harmoniumkenner bij uitstek, en een jonge, zeer getalenteerde pianist: Hessel bij de Leij. Samen met sopraan Christy Luth en Hortus Vocalis, het kernkoor van CVF, laten zij de Romantiek in de muziek herleven.

 Op het programma van het concert in Heerenveen staan de prachtige psalm 42 van Felix Mendelssohn, werken van Max Reger (‘Marienlieder’ en ‘Geistliche Lieder’) en het ‘Kyrie’ uit de Petite Messe Solennelle van Rossini. Verder zullen Klaas Hoek, Hessel bij de Leij en Christy Luth een aantal intermezzi verzorgen. Kortom: een programma met een ‘gouden koppel’ en met een romantisch gouden randje.

Zondag 6 maart, 15.30 uur – RK Kerk Heerenveen
Zaterdag 12 maart, 20.00 uur – Kruiskerk Burgum

Koor – Hortus Vocalis
Piano – Hessel bij de Leij
Harmonium – Klaas Hoek
Sopraan – Christy Luth
O.l.v. Gerben van der Veen

Kaarten via www.collegiumvocalefryslan.nl | € 12,- in voorverkoop | € 15,- aan de zaal. Inclusief koffie.