Concert ‘Een gevoelige snaar’ in Kapelle van Haskerdijken

Op zondag 15 november zingt een sextet van Collegium Vocale Fryslân in de Kapelle van Haskerdijken. Dit concert, genaamd ‘Een gevoelige snaar’, staat in het teken van muziek van Jurriaan Andriessen en Engelse koormuziek uit zijn tijd. 

Het concert is een zogenaamd ‘Festoenconcert’. Dit zijn concerten in sfeervolle, Friese kerken waar mooie koormuziek te beluisteren valt en waar jong talent voor de instrumentale intermezzi zorgt. Op 15 november zijn dat Wytske Holtrop op cello en Miriam de Groot op fluit.

Het programma van het concert is samengesteld rond de componist Jurriaan Andriessen (15 nov. 1925 – 23 aug. 1996). Het werk van deze componist is, in vergelijking met dat van zijn tijdgenoten en van zijn familie, vrij toegankelijk en romantisch te noemen. In zijn tijd stond de Engelse koormuziek in Nederland in hoog aanzien en was daarvoor een groeiende belangstelling. Mogelijk is Jurriaan Andriessen daardoor beïnvloed. Vandaar dat het sextet als contrast, maar ook als verbindend element, Engelse koormuziek uit die tijd zingt. Zo klinkt er muziek van Edward C. Bairstow, John Ireland, Ralph Vaughan Williams en Gerald Finzi.

Celliste Wytske Holtrop vertolkt werk van Peteris Vasks tijdens dit concert en fluitiste Miriam de Groot speelt werken van C. Debussy, J. Ibert en A. Honneger.

Ongetwijfeld zal niet alleen de koormuziek een gevoelige snaar raken, maar zal het publiek ook niet onberoerd blijven bij de muziek van de veelbelovende, gedreven jonge talenten Wytske Holtrop en Miriam de Groot.

Vocaal sextet Collegium Vocale Fryslân
O.l.v. Gerben van der Veen
Wytske Holtrop – cello | Miriam de Groot – fluit
Za. 14 november, 20.00 u. Sint Annakerk Hantumhuizen
Zo. 15 november, 11.30 u. Kapelle Haskerdijken
Kaarten € 12,- (incl. koffie met lekkers) via www.collegiumvocalefryslan.nl; aan de zaal €15,-